uurwerk van een horloge

Is uw horloge waterdicht of toch niet?

Dat gewone horloges niet zijn gemaakt voor gebruik onder water is geen geheim. Onderdeeltjes in het horloge zouden kunnen gaan roesten. Maar er zijn horloges die waterbestendig zijn of waterproof, of watersealed. Door al die verschillende teksten op horloges weten we soms niet of we nu wel of niet onder water kunnen met ons horloge. Want als er staat dat een horloge waterresistant is tot dertig meter, betekent dat niet dat u er dertig meter diep mee kunt gaan duiken!

Als er op de achterkant van een horlogekast staat dat het horloge in enige mate waterdicht is, zijn er in de horlogekast voorzieningen aangebracht die het uurwerk beschermen tegen het binnendringen van vocht. De mate van waterdichtheid wordt aangegeven door symbolen of tekst. De termen zijn aangevuld met druk- of diepte-eenheden, zoals 3 atm of bar en 30 meter. Dit is de waarde die uit de test kwam die in de fabriek bij kamertemperatuur is uitgevoerd.

Temperatuurverschillen

Veel lekkages bij horloges worden veroorzaakt door temperatuurverschillen. Een horloge dat geschikt is om mee te douchen, kan tijdens een duik in het vakantiezwembad vollopen met water. Als er met een horloge wordt gedoucht, is de temperatuur van het water ongeveer hetzelfde als die van de horlogekast. Als iemand een tijd in de tropische zon heeft gelegen, kan de temperatuur van de horlogekast oplopen tot veertig of vijftig graden celsius. Als het horloge dan in aanraking komt met water dat maar twintig of vijfentwintig graden is, krijgt de horlogekast een enorme klap en kan de kast vollopen met water.

Hoe waterdicht is het horloge?

Hoe waterdicht een horloge dus precies is, is moeilijk te beoordelen, omdat er meerdere factoren meespelen. Maar wat is dan de precieze betekenis van de aanduidingen op het horloge zelf? Er zijn verschillende aanduidingen die niet eenduidig worden gebruikt. Daarom zeggen ze weinig over de mate van waterdichtheid. Hier de aanduidingen zoals ze gelezen moeten worden.

3 atm/bar/30m: Deze horloges zijn waterresistant of watersealed en bestand tegen regen en spatwater.
5 atm/bar/50m: Deze horloges zijn waterproof en geschikt om mee te douchen of zwemmen, zolang er geen grote temperatuurverschillen optreden. Het horloge is niet geschikt om mee te snorkelen of duiken.
10 atm/bar/100m: Dit horloge is waterproof en geschikt voor de meeste vormen van watersport, zoals zwemmen, zeilen en snorkelen in ondiep water. Torenspringen en duiken kan beter zonder dit horloge. Ook hier moet worden opgepast met temperatuurverschillen. 
20 atm/bar/200m: Dit horloge is waterproof of divingproof en geschikt voor alle vormen van watersport en duiken.

Duikhorloges

De horloges die voor professioneel duiken worden gebruikt, moeten voldoen aan een testnorm van minimaal 15 atm. De kasten zijn bestand tegen grote temperatuurschommelingen, de glazen zijn dikker, de kast zwaarder en de afdichtpakkingen zijn zwaarder uitgevoerd. De achterdeksel wordt afgesloten met een schroefsluiting, de kroon is groter en kan na gebruik worden vastgeschroefd om een goede afsluiting te krijgen en het risico op lekkage te verkleinen. Om de waterdichtheid te blijven garanderen is minimaal een jaarlijkse controle van het horloge noodzakelijk.

Condens

Condens aan de binnenkant van het glas betekent niet direct dat het horloge lekt. Condens kan namelijk ontstaan als een horloge plotseling afkoelt. Het vocht dat zich in de lucht in het horloge bevindt, vormt dan een lichte waas aan de binnenkant van het glas. Na een tijdje verdwijnt die condens weer. Zijn de druppels groter, dan is het horloge niet goed waterdicht. Daar moet iets aan gedaan worden om schade aan het uurwerk te voorkomen.

Er zijn geen resultaten gevonden.Top