De geschiedenis van de oorbel

Oorbellen werden als eerste gebruikt in het Midden Oosten zo'n 3.000 jaar voor Christus. Ze werden in die tijd gebruikt om vreemden een bepaalde 'uitstraling' te geven, zodat iedereen wist dat dit mensen uit een ander gebied waren met een andere godsdienst en identiteit.

Na een tijd vonden mensen dit eigenlijk wel mooi en leuk. De oorbel werd toen, net als andere sieraden, een accessoire die de sociale status aangaf.

In de Middeleeuwen werd de populariteit van de oorbel stukken minder doordat in de tijd mensen grote pruiken en gigantische hoeden droegen. De oorbel paste hier niet bij, zo werd gedacht. Aan het begin van de 20ste eeuw (1900) werd de haardracht weer veranderd in kapsels zoals we die nu min of meer kennen. Daar kwam nog bij dat er rond 1900 clipoorbellen werden uitgevonden. Deze werden als hygienischer gezien. Sinds die tijd is de oorbel weer helemaal terug. Ook ontstond de film- en modellenindustrie in deze eeuw, waardoor er ineens veel mensen werden geconfronteerd met de schoonheid van mensen en accessoires. Inmiddels is de oorbel niet meer uit het straatbeeld te denken.

* Let op: de oorbel die op de foto staat afgebeeld, is een voorbeeld. *

oorbellenTop